Hunden o Jag

Alla inlägg under november 2011

Av Jeanette - 20 november 2011 05:43



Vart en jättetrevlig dag i går med Supermat på ÖBK

Intresant vetande med praktiska övningar genom att bygga upp MH banan.

Lite mer att tänka på än vad man tror när man går den själv... Timing läsa av hunden osv innan man agerar



Till kvällen kom Su och vi tog en runda och laga mat och kolla på så mycket bättre! 


   


Men nu måste här sättas fart...Mot ÖBK

Dusch, frukost rastning och avlämning av hund till mor,

för att sen åka och spöka  ...

Sen får vi se om jag klarat utbildningen till slutprovet! 






Önskar alla en skön


 


Jeanette & Fernando

Av Jeanette - 19 november 2011 05:00


 


Vakna 3...Blir säkert great med tanke på att man ska på fortsatt utbildning som Mh figurant...Får hoppas jag inte somnar på stället.


Men kul ska det bli och ett avbrott i all trisstess & tänkande på ditten & datten 


Nu är han badad sista gången för denna vecka i ohyre schampo...och vilken skillnad på päls!...Så har vi riktigt otur handlar det om mjällkvalster & kan han haft dettta läääänge trots vetrinär besök som påstott att han bara var torr efter förra grr behandling...men men det återstår och se! Nu behandlas han för både och...men hur många har vi då inte kunnat smitta ner :/..........Ghaaa


och är det så...då ska den vetrinären få sig ett par väl valda...det kan jag lova!!!


       


Barnbarna har vart här och förgyllt vår tillvarao...


           


       


För ensamt och isolerat blir det...


Så det ska bli skönt att släppa dettta för ett tag...hela dan i dag & hela dan i morron...

kanske kan det ge lite positiv energi till annat därefter!

Det hoppas vi på!


TACK & HEJ



 

Av Jeanette - 18 november 2011 16:09




TÄVLA?



Nya Regler i Bruksprov lydnadsprov 2012







LYCKA TILL!


   

Av Jeanette - 17 november 2011 17:04

FRUSTRERANDE...




LEDSAMT...



Ja, raddan kan göras lång över hur det känns just nu...






OCH


 



Go´Kväll & Go´Natt!!! 



Jeanette  




Jag
Av Jeanette - 17 november 2011 05:10

 

 Lite fakta jag hittat på nätet


SÅ OM NI INTE ORKAR LÄSA ALLT  

så ser ni inte att det finns hur mycket som helst (finns ytterligare info på nätet) som säger 

Att graderna varierar från symtomfri - kraftiga symtom.

 Att hundar som vart i kontakt med smittade djur ska behandlas!

Att inte vistas bland obehandlade djur & platser

 Att ett negativt prov svar INTE betyder OSMITTAD!!!


Så i detta läge...Det som inte syns, kan finnas!!!


Rävskabb-Sarcoptes

Kvalstret


     



En av de vanligaste och allvarligaste hudsjukdomarna hos våra hundar idag är den så kallade rävskabben. Den orsakas av ett parasitärt kvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter, inklusive människor. Sjukdomen hos hund kallas i Skandinavien ofta rävskabb, på grund av att sjukdomen spreds från vilda infekterade rödrävar till hundar med början från mitten av 1970-talet. Före det hade sjukdomen inte på mycket länge funnits här, varken bland rödrävar eller hundar.


Den variant av Sarcoptes scabiei som infekterar rävar smittar visserligen människor men ger i allmänhet endast kortvariga besvär hos människan, s.k skenskabb. Kvalstret kan inte fortleva och föröka sig på de värddjur som är främmande för dem. Dock har skabbkvalstret från räv framgångsrikt smittat flera andra vilda djur i Sverige. Varg, lo och mård är mottagliga för rävskabbsmittan. Sedan mitten på 1970-talet har ett relativt stort antal av dessa djur drabbats av skabb.  


Livscykel för rävskabb (Sarcoptes scabiei). Utvecklingen tar ca. 2 veckor från ägg till adult.


 

 Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor.

Smittorisken

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur (vanligtvis räv) och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur, räv eller hund, vistats.


Hundar uppsöker ofta platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. Dock är skabbkvalstrena utanför huden känsliga för väder och vind. De är framförallt känsliga för uttorkning och för både låga (minusgrader) och höga temperaturer. I kylskåpsmiljö kan dessa kvalster överleva i drygt två veckor, men när de vistas utanför den skyddade miljön i huden där temperatur och fuktighet är optimala, avtar deras benägenhet att effektivt kunna infektera ett nytt värddjur. I den torra luften inomhus dör kvalstret inom ett par dygn. Utomhus om temperaturen är svalare och fuktigheten högre är chansen däremot större för kvalstret att överleva. Vid temperaturer under 18°C förblir det orörligt. Således krävs det temperaturer över 18°C, d.v.s sommarväder, för att kvalstret aktivt ska kunna röra sig mot ett eventuellt offer. 


SMITTAD?

 

Risken att en hund blir smittad är dosrelaterad. Det betyder att en hund som varit i lång och nära kroppskontakt med en skabbsmittad hund troligen också är smittad och bör behandlas.
Om kontakten däremot bara varit nos mot nos i koppel kan man gärna avvakta. Risken för direkt smitta i den situationen är inte stor eftersom skabbdjuren bor i gångar i huden.
Risken för indirekt smitta bedöms på liknande sätt. Om en smittad räv traskat genom trädgården eller finns på trakten kontrollerar man sina hundar noga och avvaktar eventuella symtom.
Tiden från smitta till symtom varierar från några veckor till någon månad. Men inom biologin finns det även undantagsfall, så både längre och kortare kan förekomma. Som vanligt kommer man långt med sunt förnuft när man bedömer risken för att den egna hunden har blivit smittad.


Huvudsymtom - klåda

Symtomen kan variera från mycket svår till lätt, knappt märkbar, klåda. Klådan har beskrivits som värst på natten, både hos smittade människor och hos hundar. Andra symtom i början av en infektion är hudrodnader, små upphöjningar (papler) i huden och mjällbildning. Därefter ses håravfall och gråvita-gråsvarta skorpbildningar. 


De första hudförändringarna på hunddjuren uppträder oftast på speciella ställen på kroppen, s.k predilektionsställen, vilka är framknä, has, ryggslutet vid svansfästet samt vid öronkanterna. Dock kan skador ses var som helst på kroppen. Klådan kan ge upphov till rivskador med sår som så småningom täcks av skorpor. Huden blir ofta förtjockad och sekundära bakteriella infektioner kan tillstöta. Om inte djuret får rätt diagnos och behandling förvärras hudskadorna och kan komma att täcka hela djuret och sjukdomen kan bli mycket allvarlig. Smittade rävar har som bekant dött i 10 000-tal i landet. Upp till 80 % av rödrävarna i Sverige dog i sarkoptesskabben under 1970- och 1980-talet. Nu har rävstammen återhämtat sig och rödräv finns idag överallt där den fanns innan smittan kom till Sverige under de första åren av 1970-talet. Emellertid finns sjukdomen kvar och kommer med stor sannolikhet att finnas kvar under mycket lång tid. 

Diagnostik

Rävskabben, eller som den rätteligen skall betecknas - sarkoptesskabben, anses vara mycket smittsam. Symtomen kan variera mycket mellan olika hundar. De flesta smittade individer utvecklar antikroppar mot skabbkvalstret. Genom att påvisa antikropparna i blodserum kan man få vetskap om djuret är eller har varit infekterat. Den här metoden används idag som ett viktigt diagnostiskt hjälpmedel. De specifika antikropparna finns oftast i blodet inom två veckor efter det att hunden visat de första skabbsymtomen. Vid varje kliande hudsjukdom kan sarkoptesskabb misstänkas.


Det finns många andra hudsjukdomar som ger de för skabben typiska symtomen framförallt klådan, t. ex. allergiska tillstånd, eksem, mjäll- och hårsäckskvalster och bakterie- och svampinfektioner. Vid hudsjukdomar där man misstänker yttre parasiter som orsak till besvären skall alltid s.k hudskrap tas. Vid Sarcoptes scabiei infektioner är det emellertid mycket svårt att påvisa kvalstret även efter upprepade provtagningsförsök. Dessa nackdelar överkoms om diagnosen sarkoptesskabb kan ställas med ett blodprov. 


Kan inte upprepas tillräkligt många grr men skrap proven är inte 100 tillförlitliga!!!



Blodprov


Det händer att man inte hittar något kryp trots upprepade skrapningar. Man kan då ta ett blodprov och låta laboratoriet göra en analys avseende antikroppar mot rävskabb.
Antikroppar är immunförsvarets minne av de strider som det utkämpat. Om hunden har antikroppar mot rävskabb kan det antingen tyda på en pågående invasion eller också kan de dröja kvar efter ett angrepp som hunden har gått igenom tidigare.
Mängden antikroppar anges som titer. Titern talar om hur mycket man kan späda blodet och ändå hitta antikroppar. 1:10 betyder att man spätt blodet tio gånger medan 1:1600 betyder att man spätt det sextonhundra gånger.
Hög titer ger en starkare misstanke om aktiv process än en låg, men titern vid två tidpunkter – stigande titer eller fallande titer – ger mer information än ett enstaka prov.


Bedömning


Diagnostisk intuition
 är en viktig egenskap för en veterinär. Man kombinerar helt enkelt det djurägaren berättar med de aktuella symtomen och med det man tidigare sett och upplevt under åren. Så väger man in det man läst, lärt på seminarier eller hört av någon kollega över en öl.
Allt detta sker momentant och på en undermedveten nivå. Rävskabb är en diagnos som är som klippt och skuren för att tillämpa diagnostisk intuition. I vissa fall kan den ersätta både skrapprov och blodprov.


Behandling


Förr badades hundar mot rävskabb med receptbelagda ohyremedel. Dessa medel kunde, efter bara ett par indränkningar, förvandla en perfekt utställningspäls till utseendet hos en välkokt raggsocka med lukt av terpentin.
Numera är behandlingen enklare. Veterinären skriver ut ett receptbelagt spot-on-preparat. Här hjälper inte de medel som används mot fästingar utan det behövs starkare medicin. Undantagsvis ges injektion eller tabletter.
I hemmet gör man en enklare sanering. Skabbdjuren lever bara några dagar utanför hunden så i ett större hem stänger man helt enkelt bort hunden från de rum där den kan undvaras.
Golven där hunden vistas skuras. Sovplats(er), bilfällar och smittade liggplatser rengörs. Kör dem i tvättmaskin, vädra, lufta, häng ut i solen eller tryck ner i frysboxen beroende på format och materialets tolerans.


Sarcoptesskabb på katt

Under senare år har vi uppmärksammat att också katter kan smittas av sarkopteskvalstret från räv och hund. Smittan hos katterna ger emellertid inte alltid upphov till tydliga skabbsymtom. Diagnos och behandling är samma som beskrivits för hund. Dock får Sebacil inte användas på katt, men Interceptor kan ges. Ett blodprovstest som påvisar antikroppar mot Sarcoptes scabiei, motsvarande det som finns för hund, finns att tillgå vid enheten för virologi, immunbiologi och parasitologi på SVA.  


Svep-elektronmikroskopbild av Sarcoptes scabei i färd med att gräva sig fram igenom hudlagren. Bild: Parasitologen/SWEPAR, SVA/SLU. 

Mer om rävskabb!!


Diagnos

Hudsjukdomar har ofta ett mycket snarlikt utseende så man kan inte bara titta på en hund och säkert säga att den har rävskabb. Det kan lika gärna vara någon annan parasitsvamp ellerbakterie osv.

Skrapprov är snabbaste sättet att få en säker diagnos. Hittar man skabbdjur så är diagnosen klar. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta skabbdjuren så ett negativt skrap utesluter inte sjukdomen. Ett skrapprov bör alltid ingå som första steg vid utredning av alla hudsjukdomar.

Det andra alternativet är att skicka ett blodprov till ett specialiserat laboratorium där man letar efter antikroppar mot rävskabb. Provet är mycket pålitligt men det tar flera veckor från smittainnan det bildats mätbara halter av antikroppar i blodet så om provet tas för tidigt kan det bli falskt negativt.

Många gånger kan man utifrån symtomen starkt misstänka rävskabb och provbehandla.  Försvinner symtomen så har man med stor sannolikhet bevisat att det var rävskabb som varorsaken till hudproblemen.

Behandling

Det är viktigt att behandla alla hundar i hushållet och alla hundar som är i direktkontakt med det smittade djuret. Kom ihåg att en del hundar inte får symtom utan kan bära på smittan och återinfektera en behandlad hund så snart medicinerna slutar verka.






Mjällkvallster 


Hundens mjällkvalster heter Cheyletiella yasguri. Det är ett stort, sexkantigt kvalster som är gulvitt till färgen. Cheyletiella förkommer hos hund, katt (Cheyletiella blakei) och kanin (Cheyletiella parasitovorax). Kvalstret är inte värdspecifikt och kan överleva på alla tre djuren.

Livscykel

Kvalstren lever i keratinlagret i epidermis och gräver inte gångar i huden som Sarcoptes. De lever av mjäll och lymfa på hudytan. Vuxna kvalster lever ca 14 dagar och de lämnar inte värddjuret. Utanför värddjuret överlever mjällkvalstret två till tio dagar. Honans ägg klistras på hårstrået men de ramlar lätt av. Utvecklingen från ägg till vuxen individ tar ca tre veckor. 
Smitta sker genom direkt kontakt i de flesta fall men kan ske indirekt via borstar och kammar eller från hundkorg och golvmatta. Kvalstren är väldigt smittsamma och även människor kan bli smittade. 

Symtom

Hundens mjällkvalster kan ge kraftig mjällbildning, framförallt på bakre delen av ryggen och vid svansroten. Vissa hundar får bara lindrig klåda. Det är inte ovanligt med t ex valpar som inte visar några symtom, men som är bärare av kvalstren. 

Diagnos

 


Diagnosen ställs genom att påvisa kvalster och/eller deras ägg. Kvalstren är vita och rörliga, vilket gör att de ser ut som ”vandrande mjäll” (”walking dandruff”) i hundens päls. Pälsen undersöks med hjälp av en lupp eller ett förstoringsglas. Man kan även kamma ner kvalstren på ett svart underlag för att se om de rör sig. En annan metod är att samla kvalsterna med hjälp av en tejpbit och sedan undersöka i mikroskop. Ett ytligt skapprov från mjälliga områden kan också vara ett sätt att diagnostisera mjällkvalster på. 

Behandling

Mjällkvalster smittar väldigt lätt och är svårt att bli av med. Om det finns andra hundar, katter eller kaniner i hushållet bör dessa också behandlas. Behandling av hunden kan göras med antiparasitärt schampo en gång i veckan i tre till sex veckor. Det finns även spot-on-preparat. 


Sanering av miljön är viktigt vid mjällkvalster. Detta görs genom noggrann dammsugning, tvätt av golv och lister med kvalsterdödande medel och maskintvätt av ligg-underlag och bäddar.



Lite blandat info & Mer om mjällkvalster



Svar från en vetrinär till en som visat negativt!

Svar från en veterinär

Hej Jenny!

Även om proverna på mjällkvalster varit negativa, är det inte helt fel att behandla mot kvalster. Det är inte alltid man hittar de små djuren på proverna. Det finns dock an alternativ behandling som kan göras i hemmet av ägaren själv. Det är ett spot-on preparat (Stronghold) som läggs på huden i nacken. Då slipper man åka in och få sprutorna. Personligen tycker jag att det preparatet är lika effektivt som Bimectin men man måste upprepra behandlingen 3-4 gånger. Man brukar se resultat efter 2:a eller 3:e behandlingen, ungefär som med Bimectinbehandlingen. Preparatet är dock receptbelagt så din veterinär måste skriva eller ringa in ett recept åt dig. Det bör ni dock kunna ordna per telefon om du vill byta. Det kommer sannolikt inte att hända något dramatiskt om du avbryter behandlingen nu men risken är självfallet stor att besvären återkommer om det var kvalster som var orsaken.


Diagnos


Mjällkvalster diagnostiseras via yttre undersökning samt hudskrap. Eftersom parasiten inte är synlig för blotta ögat måste man ha ett mikroskop för att kunna se dem.



Ett svart till undrande som träffat på drabbad!


Hej Pia! Sitter och tentapluggar om bl.a detta, så nu ska jag försöka ge ett utförligt svar till dig :-)


Mjällkvalster och skabb(rävskabb) är ej samma sak. Mjällkvalster tillhör familjen cheyletiella och rävskabb familjen sarcoptes.


Mjällkvalster finns i hudytan på hornlagret i huden. Djuret kan bara överleva några dagar i annan miljö än på huden. Kan tillfälligt överföras till människa och ge små övergående symtom.


Smittspridning sker direkt och indirekt genom ex kammar och korgar.

Därför viktigt att sanera omgivningen vid behandling.


Vuxna hundar visar sällan några uttalade symtom , utan det är framförallt på unga djur och valpar det kan ge en intensiv klåda och kraftig mjällbildning framförallt på rygg och vid svansrot.


Vid ställande av diagnos beskrivs det som att man med hjälp av förstoringsglas eller mikroskop kan se mjällflagorna vandra omkring i pälsen.


Om de aktuella hundarna bär på smitta beror på vilket preparat de behandlats med. Är du orolig för att dina hundar smittats ska du kontakta din veterinär. Finns några olika preparat att tillgå...


Har du fästingbehandlat hundarna nyligen?


Eller ska göra så?


Mjällkvalstret är ett kvalster som skiljer sig från den art som orsakar vanlig skabb.
Det är inget äkta skabbdjur.
Det lever ytligt i hudens hornlager och gräver inte gångar huden.
Äggen sitter fästade på hårstrån.
Mjällkvalstret är 0,5 mm stort och kan ses med förstoringsglas eller i mikroskop.


SMITTA:


Smittar mellan, hund-hund, hund-människa och hund-katt.
Smittar även från ex. borste, kam, hundkorg, matta mm.


SYMTOM:


Intensiv klåda och hudförändringar med stark mjällbildning, framför allt på ryggen och vid svansroten.
På unga djur ses förändringar över hela kroppen medans det hos äldre djur ofta bara syns mjällbildningar runt svansroten utan andra symtom.


Symtom på människa:
Klåda och hudutslag på kroppsdelar som kommit i kontakt med djuret, främst händer, armar och ben.
Dock så förökar sig inte kvalstret på människa, därför räcker det i allmänhet att behandla hunden och omgivningen för att utslagen ska försvinna.


BEHANDLING:


Veterinär bör anlitas för rätt diagnos och behandling.
Medel man kan använda 

  • Dermocan shampo
  • Sebacil vet (recept)

Det är också mycket viktigt att göra rent hundens omgivning.


För att eliminera smitta tala om för grannar, vänner klubbar och vistas inte på platser där du vet att smitta förekommer!!!




Ja det va vad jag hitta av en snabb glutt på nätet men nu får räcka!


Så om ni nu orkat läst allt, så borde man sett att det finns hur mycket som helst (finns ytterligare info på nätet) som säger




Att graderna varierar från symtomfri - kraftiga symtom.


Att hundar som vart i kontakt med smittade djur SKA behandlas!


Att INTE vistas bland obehandlade , smittade platser!



Att ett negativt prov svar INTE betyder OSMITTAD!!!







Av Jeanette - 16 november 2011 08:21



Min lille fina Gos i fin fina vädret som bjöds på igår.

Så då vart det en långrunda som gjorde gott i både själ & hjärta  


(Bilderna är tagna med lilla digetal kameran Lumix..så tänk va lite sol kan göra undervärk även här  )


   



I övrigt syselsatte jag mig med fortsatt städning & hundvård för att få bukt med skiten...







Lillekille fick även ett bad i ohyreshampoo & lite ompyssling av klor och tassgöra!

Helgarderar mig...För jag bara vägrar få tillbaka skiten igen!!!

Ni får ursäkta också att jag tjatar om detta...men jag grips verkligen av PANIK...


Speciellt när det bara är ett fåtal som tar det på allvar och behandlar!


Så för att helgarderas även efter våran stronghold kommer jag va väldigt kräsen med vilka, vart vi kommer vistas och träffar...sen får folk tycka att jag är larvig, nojig ect...



Jaja...Nog om detta för denna gång........



På kvälls kvisten kom Su över och vi tog en kvällsrunda...

Därefter avnjöts det varm Te och mackor då även dottern Tessan slutit sig till sällskapet!



 



Så efter denna Tisdag så vart det ungefär som vanligt...





   
  Så efter att nu har suttit och drönat vid datorn...så blir det nu utgång i gråväder! 
Sen får vi se vad resten av dagen har att erbjuda!





   


 

Av Jeanette - 14 november 2011 17:52



                 Fernando & jag ska få va projektekipage för Allmännlydnadspasset till ett par som håller på att utbildas i ämnet!


Ska bli så KUL att bli inspererad & motiverad & vägledd....

För då måste man ju...För sen blir det upp till bevis  



I väntan på att killen blir smittfri, så vi sätter väll gång att tjuvträna där det fattas lite...




Allmänlydnadspasset Svenska Brukshundsklubben


Moment 

1. Kvarsittning med störning 1-2 minuter.


Miljön ska vara naturlig såsom parkeringsplats, skog eller bostadsområde.

Hunden lämnas att sitta kvar medan föraren rör sig i en radie om ca 10 meter från hunden. Hunden utsätts för tre olika typer av störningar i form av andra människor, hundar, fotbollar och liknande.




2. Möte med hundar på naturstig.

Hunden ska föras i slakt hängande koppel och inom en sträcka av 100 meter möta tre hundar med ägare.
Hundföraren kan välja att avvika från stigen några meter. Vikten läggs här vid att hunden förmås att nonchalera den mötande hunden och rikta sitt intresse mot föraren. Individuella förutsättningar beaktas.




3. Sitta tyst i bil med störning ca 5 m utanför.

Bilen parkeras på en för hunden lämplig plats inom ett centrum- eller klubbområde.

När föraren lämnat bilen passerar annan människa därefter människa med hund utanför bilen. Om det är revirkänsliga hundar accepteras att störningen ej sker på närmare avstånd än 10 meter.




4. Gå fint vid sidan eller bakom.


Hunden ska tillsammans med föraren transportera sig från exempelvis bilen till träningsområde. Hunden ska föras i slakt koppel eller lös, intill eller bakom sin förare. Sträckan bör vara omkring 100 meter.




5. Hantering/visitation.

A) Hundägaren undersöker hunden fysikt. Tittar på öron, tänder, tassar, känner igenom hela kroppen, lyfter på ben och svans.


B) En för huden okänd person gör motsvarande visitation. Anpassa dock till hunden, så att detleder till en positiv upplevelse.




6. Inkallning utan störning.

Föraren väljer själv hur inkallningsmomentet testas. Inkallning ska göras på minst 10 meters avstånd.



7. Inkallning med störning.

Hunden utsätts för tre av föraren valda störningsmoment.



8. Stoppkommando.

Hunden ska på kommando upphöra med aktivitet. Kommando "stanna", "ligg" eller dylikt ges för att bringa hunden till passivitet.



9. Passivitetskontroll.

Hunden ska, utan hjälp från föraren, kunna förhålla sig passiv i valfri ställning under ca 2 minuter.



10. Nosaktivering.

Hunden ska under 3-5 minuter målinriktat och koncentrerat arbeta med sitt luktsinne.

Det kan vara föremålsletande, godisletande, spårarbete eller liknande.



BETYG


Mycket väl genomfört
 = hunden utför momentet utan hjälp från föraren.

Väl genomfört = hunden utför momentet med viss hjälp från föraren.
Behöver träna mer = hunden utför ej momentet trots upprepad hjälp från föraren.




 

Av Jeanette - 14 november 2011 05:01

Vakna halv fyra   ..

Så idag är jag tacksam över att jag hade en bra dag & fick så mycket gjort, för i dag blir det en dag på låååg varv...IGEN



Igår då...Jo  en prommis till Andreas och hade höst röj i deras trädgård

 Fira han på farsdag käka go köttgryta och smaska på Prinssestårta...




 


På promenad vägen hitta lille kille en fotboll att roa sig kungligt med :)


   


Bildkvaliten är förskräcklig så då vart det gråskaligt...men va passar bättre än det i dessa grådagar!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Så ett tips dessa grå dagar!


Så finns det en enkel kul fotofix sida på 



http://www.loonapix.com/framer/



eller


http://cards.funphotobox.com/cards.aspx?page=3



(bara en parantes så) 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Väl hemma vart det städ eller rättare sagt saneringen från rävskabben fortsätter kontunerligt...

Kan hända jag är lite i nojjigaste laget men så får det va...Så rent å fint har man iallfall  


Tyckte heller han klia  han sig inte alls lika mycket igår, peppar peppar!

Sen hade han mycket trevligare tempo på promenaden än vad han haft på länge...

För igår gick han som han brukar, knappt någe drag i kopplet som han haft senaste månaden 


Så vi hoppas och tror vidare på att det ...



Önskar Alla en Toppen måndag 


 


   

Gå till Pajaz hemsida

 

Presentation

  Hej och välkomna! Här huserar Briarden PAJAZ 

och sen jag och min katt Kompiz.  Så vill ni, häng på våra upptåg i smått & gott i allt & ingen... För nu kör vi    

Vädret idag

Vädret Kumla

Besöksstatistik

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Länkar

Översättning/Translate

Mer besökare

Mina hjärtan

   

                  

         

 

            

 

 

   

     

 

    


Ovido - Quiz & Flashcards